2015

De hier onder afgebeelde schaatsen zijn 78cm lang en komen uit Canada van de fabrikant Robert Walther Kydd.Deze schaatsen hebben de naam "Snow skates" gekregen waarop op 20 januari 1891 patent voor Canada is gekregen en op 16 mei van het zelfde jaar voor Amerika.De schaatsnen werden gebruikt op hard gevroren sneeuw oppervlakten en op ijs-wegen De schaatsen hebben een glij-ijzer van 10 mm.De voetstapel heeft een scharnier punt voor bij de tenen(zoals bij klapschaatsen)Bij een voorwaartse beweging gaat de voet omhoog en dan grijpen twee klauwtjes in de harde sneeuw en daardoor kan de andere voet worden bij getrokken zo ontstaat dan een glij beweging enz.enz.

2014

De hier afgebeelde kinderzwier schaatsjes komen uit Amerika en zijn van eind 1800 begin 1900.Wat op valt is de hoge schroef bij de hak.In Amerika werden deze schaatsjes gebruikt onder schoenen met hoge hak.Men boorde een gaatje in de hak en daar paste de schroef in.Dit had als voordeel dat de schaats goed onder de schoen bleef zitten als het leer werk op de juiste manier was aangebracht.Deze schaatsjes zijn 19 cm lang en wegen met leerwerk 300 gram, dit gewicht wordt veroorzaakt door het massieve ijzer van 5 mm dik.

2013

Deze Zweedse kinderschaatsjes zijn 22 cm lang en geschikt voor schoenmaat 33.Het glij-ijzer van deze schaatsjes worden aan de voorkant van de voetstapel met en metalen pen vast gezet.Deze pen wordt door middel van een ruitvormig plaatje op zijn plaats gehouden.Aan de hak kant is een metalen klem strookje aan gebracht zodat doormiddel van een schroef het ijzer daar op zijn plaats wordt gehouden.

2012

Deze robuuste krulschaatsen komen uit Duitsland en zijn gebruikt als schoonrijders de ijzers zijn 8 mm breed en vlak geslepen.Voor extra steun is de voetstapel voorzien van messing haksteun..De krul heeft een doorsnede van 120 mmm het kleine oogje is 10 mm.

2011

De hier af gebeelde krulschaatsen komen vermoedelijk uit Zweden zo eind 1800.De hoogte van de voetstapel is 31 mm.en ten op zichten van o.a.Nederlandse voetstapels vrij hoog.De krul is 75mm. hoog en heeft een doorsnede van 20 mm. het plat uit gesmede gedeelte is op zijn breeds 22mm. 

 

 

 

2010

Onderstaande foto's geven u een indruk van de zeer slechte staat  waar in de verkeerden.Deze Blondin zwier schaatsen zijn uit Amerika afkomstig en hier gerestaureerd en voorzien van nieuw leerwerk zo als het was.Deze schaatsen ontlenen hun naam aan een circusartiest Blondin.Op deze schaatsen is van wege de enkelsteunen op 17 maart 1862 octrooi verkregen.De fabrikant was Douglas Rogers&Co Norwich (ct) USA.

   

 

 

2009

Deze mooie schaatsen van de fabrikant Barney and Berry uit Amerika van zo rond 1884 worden afgeleverd in een fraaie doos bekleed met fluweel.Ook wordt de naam van de gebruiker in het ijzer gegrafeerd in dit geval J.D.Woods.

 

 De hier afgebeelde zwier krulschaatsen zijn voorzien van jaren 20 schoenen en nieuw leerwerk en messing beslag.

 

Deze mooie metalen klemschaats gegraveerd en geciseleerd zijn een product van de firma Samual Winslow Skate Manufacturing Compagny uit Amerika.Dit model is rond 1885 ontwikkeld.Ook was een belangrijk product van deze fabrikant de rolschaats speciaal voor export naar oa India en Europa

   

    

2008

 

  Schoonrijders

Deze metalen schoonrijders van het fabrikaat Raymond Extension te Boston USA zijn zo rond 1880 uit productie gekomen.Het voordeel van deze schaatsen is dat deze zijn voorzien van een verstelbare inrichting wat de mogelijkheid bied om deze schaatsen met schoenen van maat 32 tot 38 kunnen worden ingesteld.

   

Spreewald schaatsen.

Ook in Duitsland heeft men streekgebonden schaatsen.In de omgeving van Berlijn ligt het Spreewald,veel water en mooie doorgangen.In deze omgeving is door de plaatselijke smeden een schaats ontwikkeld met de toepasselijke naam "Spreewalder " De hier afgebeelde schaatsen zijn gemaakt door Emil Meyer uit Lubbenau een klein dorp in de omgeving van het Spreewald en zijn van een zware uitvoering,het glij-ijzer is 10 mm.dik en de schaats is 1 kg zwaar. Om zich snel voort te bewegen werd ook gebruik gemaakt van duwstokken.

 

  

Vanaf eind 1800 werden ook in de ongeving van Remscheid tientallen fabrieken op gericht die zich op de fabrikage van schaatsen richten.Mede door de vraag naar schaatsen vanuit het buitenland.Ook daar zijn Spreewalders gemaakt met de kenmerkende zware krul-ijzer uitvoering van 10 mm.dik maar dan met een houten schenkel waardoor het gewicht veel lager was,ongeveer 700 gram.De afgebeelde schaatsen zijn van het fabrikaat Polar Werke A-G uit Remscheid.

      

                                                         

 Deze 50 cm. lange schaatsen met een zeer slanke hals en een mooie voetstapel komen uit Amerika.De schaatsen zijn voorzien van messing opgelegde plaatjes en met veel schroefjes vast gezet.De schaatsen zijn vermoedelijk handmatig gemaakt gezien de opgelegde messingplaatjes.Bij fabrieksmatige gemaakte schaatsen zijn de messingplaatjes ingelegd.De schaatsen zijn omstreeks 1850 gemaakt.

 

2007

Najaar 2007:Eduard Engels Remscheid.

Deze Groninger schaatsen  komen uit de Fabriek van Eduard Engels Remscheid Duitsland 1842-1924.

De hoge hals is zoals de in Groningen gemaakte schaatsen door middel van stomen en hitte gebogen.Wel hebben deze schaatsen een bijzondere hak klem bevestiging welke de schoen klemvast zet op de houtenvoetstapel.(de losse hak symboliseert de hoge schoen)Een leren riem over de wreef is voldoende om de gehele schaats goed vast tezetten voor veel schaats plezier. 

 

   

      

       

Voorjaar 2007:Metalen schaatsen uit het buitenland.

 

 

Deze schaatsen komen oorspronkelijk  uit de fabriek van Edward Campbeel Simmons  1839-1920 in 1865 krijgt de fabriek een andere naam tw Simmons Hardware Compagny .Het symbool werd KEEN KUTTER  wat ook als merkteken door middel van 2 K's in de voetzool van de ijzerenschaatsen naar voren komt.De bevestiging aan de schoen wordt zoals omschreven bij de onderstaande Winslow schaatsen.

Deze schaatsen zijn van het fabrikaat Winslow en komen uit Canada en komen uit de periode 1850-1875.Daar de verkoper een Fransman was zijn deze schaatsen ook voor gekomen in Frankrijk en Engeland als mede Duitsland .Deze schaatsen hebben een zeer speciaal bevestingings systeem van tevoren worden de breedte van de schoenzool en de lengte van de hak ingesteld waarna een hefboom  de schaats klem vast aan de  schoen zet.

Winter 2006: De schaatsen van foto 1 en 2 zijn vermoedelijk uit Zweden of Noorwegen en zijn van een zeer zware uitvoering het ijzer heeft een dikte van 7 mm  en is vlak geslepen en voorzien van een oog met een gat van 35 mm. Ook de houten voetzool is 35 mm hoog. Voor schaatsen uit de Scandinavische landen is dit normaal daar dit over het algemeen schaatsen zijn die door een plaatselijke smid in samenwerking met een houtbewerker tot stand zijn gekomen. Gezien het leerwerk wat origineel is, zijn deze schaatsen zo rond 1850 gemaakt.

 

 De schaatsen van  foto 3 en 4 zijn  zogenaamde   “Koninginneschaatsen” deze zijn gemaakt bij de Firma H.J.Gorter in de periode van 1894-1906.Dit is een zeer fraaie schaats die is voorzien van zeer slank houtwerk. De schaatsen zijn  door de gebruiker goed  onderhouden daar het leerwerk nog geheel intact is.De koperen voetplaat heeft een 2 tal uitsparingen welke ter versiering zijn aangebracht.